torsdag 30 juni 2011

Växtfärgning dag 1

I dag i värmen har vi börjat med växtfärgning. 10 damer har haft ett roligt och intressant arbete. Vi började med att plocka björklöv och daggkåpa. Lökskal som vi fått på affären använde vi också. Man börjar med att blöta garnet sen ska det betas med lite olika saker. Vi har använt alun, vinsten, tennsalt plus några till som jag inte kan namnet på. Vi håller till på Hembygdsgården där det finns en pannmur och gott om plats så vi kan slaska så mycket vi vill.Björklöven kokade vi en timme sen silades bladen bort och garnet lades i. 30 min. senare lyfte vi upp ett härligt gult garn!! Ungefär lika med lökskal men där blir det en rödbrun färg. Indigo har vi också använt lite krångligare eftersom man först måste göra ett stamkyp. Men det är så roligt sen när det är klart och man tar upp garnet och ser hur färgen förändras alleftersom syret kommer till. Det blir blått i olika nyanser beroende på hur länge garnet ligger i och vilken färg det hade före. Innan vi gick hem gjorde vi i ordning Koschenill som ska ge röda färger i morgon.

onsdag 29 juni 2011

Bad


Bildbevis att jag badat i dag!!
Jag träffade på mina barnbarnsbarn vid badet Vendela och jag plaskar här.
Kevin gör ett vackert hopp.
Min son och sonson kom och ville åka och bada, då följde jag med. där träffade vi på Kevin och Vendela och deras pappa.

Här är Linus mitt barnbarn, han tyckte det var roligt i vattnet.
I morgon träffas jag på Hamrånge Hembygdsgård där vi (Hamrånge slöjdare) har kurs i växtfärgning!
Vi kommer att vara där tre dagar.Det är så roligt att se färgerna växa fram.
Min dator funkar igen!! Det var en liten resetknapp på baksidan av modemet som skulle tryckas in, och vips så kom internet igen! Kul va? Flera dagar i onödan utan dator.

måndag 27 juni 2011

Datakrångel

Kommer tyvärr inte ut på nätet med min dator. Har lånat gubbens nu, men alla bilder finns ju i min. Midsommarhelgen har varit lugn. Varit lite varannandags väder här hos oss. Midsommarafton varm och solig, midsommardagen inte alls så skön. Men det har söndag och måndag varit. Jag har skrapat bort färg på altanens yttervägg i dag, ska försöka måla i morgon.

onsdag 22 juni 2011

Besök

Fick besök på förmiddagen. Två små katter klev omkring på gräsmattan, jag har inte sett dom förut så jag vet inte om dom bor i närheten. Dom följde varandra och kröp in under buskarna. Dom verkade inte rädda.
Sen kom posten och då fick jag ett Paket från Metta! Tack så mycket!
Tyvärr vill inte mina bilder gå in i dag. Jag får försöka senare.

tisdag 21 juni 2011

Blommor


Jag hittade smultron i morse på min promenad, jag fotade först och åt sedan!
Det är så vackert efter min skogsväg nu.Lupinerna blommar överallt. Många färger också, inte bara blått.

 

lördag 18 juni 2011

Fest och Gräslikt

Dessa  flickor fyllde 25 år och hade fest för släkt och vänner i går kväll!
Den mörka är mitt barnbarn den ljusa hennes väninna sen dom gick i skolan.
Dom är ju så vackra. och trevliga och gulliga dessutom!!!
Vi hade så trevligt på festen.
I dag har vi haft Gräslikt arbete i Hagsta skola, var ju inte lika glammigt, men väldigt trevligt. Vi fick så mycket beröm för det vi gör och då blir man glad. Innan vi hade öppnat riktigt kom ett gäng glada damer från Gävle som var ute på en mystisk resa, dom stannade och fikade hos oss sen fortsatte dom mot Hälsingland.
Många kom och ville lära sig att göra kransar och lönnlövskorgar som Kerstin och Anita är så duktiga på.
Mona Å och jag skötte serveringen det var vi nöjda med.

fredag 17 juni 2011

Kuddar

Äntligen klart!! Jag gick upp kl 7 i morse och sydde färdigt mina presentkuddar.Två 25-åringar ska få dom i kväll. Antingen blir det succè eller fiasko!!

torsdag 16 juni 2011

Torsdag

Full fart i dag också. På morgonpromenaden träffade jag dessa trevliga varelser. En granne längre bort på gatan har skaffat getter . Dom är så gulliga. När jag kom hem började jag räfsa i hop alla grenar från häcken som legat där sen gubben klippte i tisdags. Efter frukost åkte jag in till optikern igen med mina glasögon som jag inte blir vän med.Jag vill byta ut bågarna men chefen var inte där och dom andra kunde inte ta det beslutet. Jag får höra nästa vecka. Sen träffade jag på min svägerska, vi gick och fikade, jag visade glasögonen för henne , hon tyckte dom var jättesnygga! Jag får se hur jag gör. När jag kom hem var det lunchdags. Medans jag var borta hade nästa halva av häcken blivit klippt så då var det bara att fortsätta att bära kvistar. I kväll har jag jobbat med kuddarna jag ska ge bort i morgon. Min sondotter fyller 25 i dag och har fest i morgon!!

onsdag 15 juni 2011

Vävdag

Vävning i dag igen, sista för den här terminen. Nu har vi sommarlov!! Jag blev klar med min duk i dag så nu kan jag koppla av. På lördag har vi
                GRÄSLIKT HANTVERK  kl.11-15 i Hagsta skola.
man kan få lära sig att göra lövkorgar, fläta kransar och mycket annat av det naturen har att bjuda på. Det finns även olika sorters te, blåbär, mynta m. fl.
Dessutom har vi servering, loppis och lotteri. Alla är välkomna att prova på eller bara komma och titta och fika med oss.
Jag försöker att sy kuddar till presenter men är inte säker på att det blir uppskattat. Jag hoppas det i alla fall.

tisdag 14 juni 2011

Lång dag

Dan började med att jag hämtade upp två damer för fortsatt resa till Årsunda. Dit kom vi i tolvtiden och blev väldigt välkomnade av hunden som bor där med sin matte och husse.  Väl inne blev vi trakterade med detta fina fat med små godbitar. Sen fick vi fläskfilè med rosèpepparsås som var jättegod. Jordgubbar som vi köpt med blev dessert, kaffe och kaka på det. Efter mycket prat och glada skratt  vände vi kosan hemåt igen. När jag lämnat av damerna vid sina hem var jag hem en vända och bytte om för att fortsätta till Bergby och gympa en timme. Nu har jag gjort soppa och sockerkaka till vävningen i morgon så nu är det snart godnatt.

måndag 13 juni 2011

Mulen måndag

I går förmiddag när jag var ut och cyklade kom jag förbi "Bregottfabriken" där det var rast!!!
Då sken solen och det var varmt, i dag är det mulet och lite regn har det också kommit. Men regn behövs. Jag har börjat sy på en jeanskudde i lappteknik, få se om det blir någonting att ge bort.
Nu tänker jag åka till optikern och få bågarna till dom nya glasögonen justerade. Jag får ont både bakom öronen och på näsan. Jag tycker fortfarande inte om bågen! Kanske att det blir bättre så småningom.

lördag 11 juni 2011

MC


Sonen ringde och undrade om han kunde komma med några kompisar som varit på
Bil ochMCutställning. Hembygdsgården i Hamrånge brukar ha det på försommaren. Dom kom med släpvagnar och lite udda cyklar.Gubben måste ju ut och beundra vidundren.
Kaffe och macka gick åt som smör i solskenet!!

fredag 10 juni 2011

Student 2011



Äntligen studentexamen!!
Linnea överlycklig att hon är klar med skolan och fick jättefina betyg + att hon fick ett fint stipendium.
Svårt att hitta varandra på skolgården. Jag missade när hon kom ut, såg bara skyltar och ryggar på alla människor. Så småningom hittade vi varandra. Väldigt varmt också på Polhemsskolans gård.
Desto skönare var det hemma hos familjen Brolin. Dukat ute i det gröna.Linnea själv åkte runt på stan och kom inte hem förrän vi ätit färdigt. Hon fick i sig lite mat och öppnade paket, sen skulle hon ut igen för att åka på lastbilsflak med resten av klassen. Den fina tårtan vi blev bjudna på hade en  arbetskamrat till min dotter gjort.
Den var så fin och så god!
En mycket trevlig dag!!

torsdag 9 juni 2011

Glasögon

Har lagat mat till studentfest i morgon när mitt näst yngsta barnbarn tar sin examen. Tjälknöl och köttbullar, allt av älgkött föll på min lott. Man måste dela ut uppgifterna åt alla håll.
På eftermiddagen åkte jag in till Gävle igen för jag fick meddelande att mina nya glasögon hade kommit. Jag vet inte än om jag är nöjd med dom, mår mest illa när jag har dom på!! Hoppas jag vänjer mig snart.

onsdag 8 juni 2011

Lantliv

Åkte in till Gävle i morse för att klippa mig, hade inte beställt någon tid men det gick bra eftersom jag var där när dom öppnade.Gick sen runt lite och kollade på tunikor men hittade ingen jag ville ha.
Åkte hem i stället och gjorde lunch. Efter det cyklade jag upp till biblioteket och fick några nya böcker. På hemvägen stannade jag till vid "Lavendel & lantliv" inredningsbutiken som min granne har, med massor av vackra saker. Det är mycket som man skulle vilja ta med hem. Men först måste jag gallra bort lite gammalt.
På den här hyllan fanns det olika sorters sylt, te, mjöd, sirap, hostmedicin och lite annat.

tisdag 7 juni 2011

Vävdag blev städdag

Den här veckan träffades vi tisdag i stället för onsdag, många skulle på skolavslutning i morgon.Vi städade både inomhus och utomhus. Klippte gräs och plockade bort från loppisen sånt som legat länge och inte ser ut att bli sålt. Vi klippte också ur julduken som några vävt. Den blev väldigt fin, jag ångrar att jag inte satte upp mig på den. Men det kommer fler chanser. Dom som inte kom i dag får fortsätta att städa övervåningen i morgonen . Vi hade också möte om "Gräslikt Hantverk" som vi ska ha lör 18 juni. Vi tillverkar saker av vad naturen ger. Ex. såna lövkorgar som Kerstin hade.

Klicka på bilden så kommer rutorna fram.
.

måndag 6 juni 2011

Hovtuppen


Varit på besök i Hov hos Kerstin som har bloggen Hovtuppen.
Så mycket vackert var det längesen jag såg!!!
Mattor, löpare, vantar, smycken och så mycket annat.
Jag förstår inte hur hon hinner och var hon får inspiration ifrån.
Hon är ju så duktig att sätta ihop färger och mönster.
Den här mattan var ju bara så ljuvlig i färgen, jag blev så förtjust i den. Men jag skulle inte nännas lägga den på golvet!
Det blev nog väggen i så fall!
Hennes man bjöd oss på kaffe och mackor, godbitar och lite rådjursfilè också. Jättegott!!

lördag 4 juni 2011


Linus poserar i nya badshorts.
Så länge övningskörningen pågår får vi kanske besök lite oftare. Sondottern kom i dag också med pappa och lillebror. Hon vill köra så mycket som möjligt innan hon ska börja på bilskolan.
Det var bara att plocka fram lite ur frysen igen och bjuda på mat!

På min morgonpromenad  i dag såg jag ett rådjur, men jag hann inte fota, utan jag fick nöja mig med lupinerna som blommar så fint uppe i skogen.
När vi blev ensamma cyklade jag till skolan och fållade en matta som jag vävt.

fredag 3 juni 2011

Fredag-måndag

Jag har svårt att hålla isär dagarna när det blir helger så här mitt i veckan.
Kom i väg till gymmet i morse, har ju slarvar lite nu när jag var bortrest.
Efter vi ätit lunch gick jag ut och rensade jordgubbslandet, det är inte så stort men ogräset växer lika bra för det.
Sen planterade jag flera blommor som stått och väntat på sin tur att komma ut.
Gubben han bygger en vedbod, vi måste ju ha ved nu när vi kan elda i kaminen!
Varmt och solgt hela dagen i dag också. man börjar bli lite bortskämd!

torsdag 2 juni 2011

Fullt hus

Morgontidig promenad, hörde ingen gök i dag! Till förmiddagskaffet kom en dotter och dotterdotter.  Jag hade plockat  liljekonvaljer som vi åkte till kyrkogården med. Vi gick runt och tittade på alla gravar, det är så rogivande att gå där tycker jag. Innan vi hade hunnit därifrån ringde min mobil och min sondotter undrar om maten räcker till flera, hon övningskörde med sin pappa, min son. Det är klart sa jag vi spär ut den. Så då blev det lite släktkalas. Det är roligt när dom kommer oanmälda. Och maten räckte utan att spä!!
Vi har planerat lite för den andra dotterdotterns studentfest nästa vecka. Jag har lovat hjälpa till med matlagning.
En skylt har vi också förberett. det är mycket som ska klaffa när det är examen.
Vädret har varit fint hela dagen!!

onsdag 1 juni 2011

Vävdag

Axmarhyttan hade invigning på en utställning i dag, många av våra tjejer är med där så det blev lite manspillan eller damspillan kanske man kan säga!
Vi var sex tappra själar som vävde och städade. Vi ska ha städdag nästa vecka så vi började lite smått nu.
Eva bjöd på en god grönsakssoppa och cheescake.
Jag kämpar på med min kyrkduk. hoppas få den klar innan sommaruppehållet.
Vi har många tomma stolar nu.
Pläden är snart utvävd, den sista är på gång nu. Ska bli så spännande att se dom färdigbehandlade!

Om mig

Mitt foto
Hagsta 3 mil norr om Gävle
Jag som bloggar heter Mona Hedin och är medlem i Hamrånge slöjdare. Föreningen bildades 1991, vi håller till i Hagsta skola.